welke hypotheek moet ik nemen?

hypotheek kiezen

Wanneer u heeft beslist om een eigen huis te kopen en daarvoor een hypothecaire lening aan te gaan dient u natuurlijk nog op zoek te gaan naar aanbieders van dergelijke kredieten. Op het eerste zicht is dat natuurlijk niet zo lastig. U slaat gewoon een telefoonboek open en begint verschillende kredietmaatschappijen op te bellen of u gaat op zoek op het internet of u stapt in uw buurt gewoon bij een bank naar binnen, alles is mogelijk. Natuurlijk is de eerste aanbieder daarom lang nog niet de beste. Het loont bijvoorbeeld vaak de moeite om verschillende aanbieders tegenover elkaar af te wegen. Misschien biedt de ene aanbieder u wel betere garanties of heeft u er gewoon een prettiger gevoel bij.

Hou er rekening mee dat het aangaan van een hypothecaire lening een grote stap is in uw leven. U gaat er deels afhankelijk door worden en dus moet u zeker zijn waar u aan begint. Wanneer u twijfels heeft of u zich bij een bepaalde aanbieder niet goed voelt, ga er dan niet mee in zee. Het is daarnaast eveneens belangrijk om niet alleen de verschillende aanbieders van een hypotheek tegenover elkaar af te wegen, maar ook de kredieten die ze aanbieden. De ene hypotheek heeft bijvoorbeeld volledig andere voorwaarden dan de andere en misschien sluit die ene wel veel beter aan op uw situatie dan degene die eerst werd voorgesteld. Daarnaast bieden niet alle verzekeraars ook alle mogelijke kredieten aan, dus hou ook daar rekening mee.

Op het internet zijn tenslotte verschillende websites te vinden waar de aanbieders van een hypothecaire lening met elkaar worden vergeleken. U kunt zelf vaak doelgericht gaan zoeken aan de hand van bepaalde specifieke informatie.

Welke hypotheeksoorten zijn er.

Er zijn vandaag de dag zoveel hypotheeksoorten op de markt terug te vinden dat het haast onmogelijk is om er snel en eenvoudig een keuze uit te kunnen maken. Welke hypotheek voor u het meest geschikt is zal vooral afhankelijk zijn van uw persoonlijke en financiële situatie. Een stukje wordt ook aanzien als persoonlijke voorkeur. Wilt u bijvoorbeeld sowieso een hypotheek waarbij u maandelijks een deel van het geleende bedrag inclusief de rente gaat aflossen of wilt u liever gewoon rente betalen en aan het einde van de rit de hypotheek in zijn geheel aflossen?

Er zijn natuurlijk ook andere hypotheken die nog iets specifieker te werk gaan. Denk bijvoorbeeld eens aan een levenhypotheek. Een levenhypotheek is een hypotheek die zoals de naam reeds doet vermoeden deels samenhangt met een levensverzekering. Er wordt met andere woorden “levenslang” een premie betaald wat een kapitaal op zal bouwen dat uiteindelijk is bedoelt om uw woning mee af te kopen. Op een levenhypotheek zijn als vanzelfsprekend speciale voorwaarden van toepassing die u kunt opvragen bij uw kredietverstrekker.

Voor wie over meerdere eigendommen beschikt kan een overbruggingshypotheek dan weer de uitkomst bieden. U kunt bijvoorbeeld onder voorwaarden een geldbedrag lenen dat gebaseerd wordt op de zogenaamde overwaarde van huis 1 om deze te kunnen gebruiken voor de aankoop / verbouwing van huis 2. Voor wie verstand heeft van beleggen is de beleggingshypotheek dan misschien weer een optie en zo zijn er verschillende hypotheken die elk eigenlijk hetzelfde doel hebben, maar verschillende voorwaarden en werkwijzen hanteren om dat doel te kunnen bereiken.

Je hypotheek kiezen.

Er zijn vandaag de dag heel wat verschillende hypothecaire leningen op de markt en het is dan ook niet altijd even eenvoudig om uit te maken wat voor u nu de beste keuze zou zijn. Natuurlijk hangt dit deels af van uw (financiële) situatie, maar toch zijn er algemene richtlijnen waar u rekening mee kunt houden. Ga er in ieder geval over praten met uw financiële instelling, maar probeer zoveel mogelijk hypotheken tegenover elkaar af te wegen om op die manier uit te kunnen maken welke voor u nu de beste oplossing zou bieden.

U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om niet voor een standaard hypotheek te kiezen. Maar wat is nu een standaard hypotheek? Heel eenvoudig. U koopt een huis, gaat een bepaald bedrag lenen (dat bedrag wordt berekend aan de hand van de restwaarde van de woning in kwestie) en spreekt met de financiële instelling een termijn af waarop dat bedrag terugbetaald dient te worden. Vervolgens dient u maandelijks een vast deel van het geleende bedrag inclusief de intrest terug te betalen en dat tot op het ogenblik dat het volledige geleende bedrag werd terugbetaald. In de meeste gevallen bedraagt de looptijd van een hypothecaire lening zo’n 20 of 30 jaar.

U kunt er echter eveneens voor kiezen om een aflossingsvrije hypotheek te nemen. In dat geval gaat u een hypotheek aan en gelden eigenlijk de standaard voorwaarden met als dat verschil dat u maandelijks alleen de intrest betaald en geen deel van het geleende bedrag af gaat lossen. Dat zorgt natuurlijk voor minder druk op de schouders iedere maand, maar het zorgt er ook voor dat het nog af te lossen bedrag gelijk blijft. Er wordt een datum in de overeenkomst vastgelegd tegen wanneer het geleende bedrag terugbetaald dient te zijn. Ook hiervoor geldt vaak een termijn van 20 tot 30 jaar.

Je hypotheek vergelijken.

Het loont altijd de moeite om verschillende kredieten met elkaar te vergelijken wanneer u op zoek bent naar een beetje financiële ademruimte. Dat is bij een hypotheek eigenlijk helemaal niet anders. Sterker nog, als er één krediet is waarbij u zeker en vast moet vergelijken dan is het wel een hypotheek. Bij het afsluiten van een hypotheek gaat het immers steeds om grote bedragen en het is dan ook belangrijk dat u op dat vlak de juiste keuze maakt. Ga daarom ook altijd met uw bank rond de tafel zitten om te bespreken wat nu voor uw situatie de meest gunstige oplossing zou zijn.

Ga echter nooit zomaar af op het woord van één bank en probeer er verschillende te raadplegen. Alleen zo zal uiteindelijk duidelijk worden wat voor u de meest gunstige oplossing is. U kunt natuurlijk ook zelf op onderzoek uitgaan. Het internet heeft het voor nagenoeg iedereen immers zeer eenvoudig gemaakt om informatie op te vragen, ook wanneer u er eigenlijk helemaal niks van kent kunt u aan de hand van die informatie vaak afleiden wat voor uw situatie nu wel en wat vooral niet interessant is.

Tenslotte zijn er ook nog verschillende websites op het internet te vinden die verschillende hypotheken bij verschillende aanbieders met elkaar gaan vergelijken en zo voor u de meest gunstige hypotheek kunnen vinden. In de meeste gevallen dient u gewoon wat informatie in te vullen waarna het systeem meteen met de door u ingevoerde informatie de resultaten gaat filteren.

Hypotheek afsluiten

Het is zover, u staat voor een grote stap in uw leven onder de vorm van de aankoop van een eigen huis. Natuurlijk heeft u nog lang niet voldoende kapitaal opgebouwd om meteen het volledige bedrag voor de woning op te kunnen hoesten, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. U gaat langs bij een financiële instelling en wanneer u voldoende waarborgen op tafel kunt leggen zal die instelling in kwestie er geen enkel probleem van maken om u het resterende bedrag toe te kennen. Het is echter goed om te weten dat erbij rekening wordt gehouden met een aantal factoren.

Het belangrijkste zijn natuurlijk de waarborgen die aan de financiële instelling gegeven kunnen worden die aantonen dat u over de mogelijkheid beschikt om het geleende bedrag ook daadwerkelijk terug te kunnen betalen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de inkomsten van de kredietnemer (en natuurlijk ook zijn of haar eventuele partner), wordt er gekeken naar eventuele andere eigendommen, etc. Kortom, alles wordt onder de loep genomen wat ook maar in zekere zin te maken heeft met uw financiële situatie. Pas wanneer de bank over voldoende waarborgen beschikt zal zij de hypotheek willen toekennen. Let er ook voor op dat het te lenen bedrag steeds berekend wordt aan de hand van de restwaarde van de woning in kwestie. Het is niet mogelijk om een bedrag te lenen dat hoger dan deze restwaarde uitkomt.

De reden waarom een bank het te lenen bedrag berekend aan de hand van de restwaarde van de woning is omdat men er zeker van wil zijn dat de bank hoe dan ook z’n geld terugziet. De restwaarde is met andere woorden het bedrag dat de bank zou krijgen bij een eventuele gedwongen verkoop. Wanneer de verkoop niet voldoende geld opbrengt zal de kredietnemer alsnog met de resterende schuld opgezadeld blijven zitten.