gedragscode hypothecaire leningen

 

Banken vertrouwen hun eigen klanten ook niet altijd.

Door de aanhoudende krediet en coronacrisis, hadden de banken het vertrouwen in elkaar verloren, de volgende stap is dat ze ook hun klanten niet meer normaal behandelen, als klant wordt je tegenwoordig eerst leuk binnengehaald. Dan gaan ze je scannen totdat ze alles van je weten.

Vergissing van de bank?

Het is natuurlijk wel te begrijpen dan banken voorzichtig moeten zijn als het gaat om kredietverstrekking, om problemen later te kunnen voorkomen. Toch begint het een beetje te lijken op een farce als het zo doorgaat. Laat een bank dan eerlijk zijn en melden dat ze eigenlijk niet zoveel kapitaal meer hebben en er voorzichtiger mee zijn geworden, achterdochtig is misschien nog het beste woord. Ook zijn banken natuurlijk weer afhankelijk in hun beoordeling van anderen en voornamelijk het AFM.

Wat is er aan te doen?

Men zou zich kunnen afvragen wat aan deze situatie te doen is. In feiten is de oplossing net zo omstreden als eenvoudig. Laat banken dat doen waar ze voor bedoeld zijn. Namelijk geld uitlenen, en laten we wel eerlijk blijven daar verdienen ze echt behoorlijk aan hoor, medelijden is hier niet nodig als u zich bedenkt dat zijn kapitaal kunnen aantrekken voor een schamele 2% dan kunt u vlot uitrekenen hoeveel ze aan uw hypotheek of persoonlijke lening verdienen.

Leningen en risicofactoren

Als u of iemand anders een lening wilt aangaan met een financiële partij, zoals een bank zal deze bekijken in hoeverre zij risico lopen m.b.t. het terugbetalen van de lening. Hierbij spelen de zogenaamde risicofactoren een grote rol.

Een risicofactor kan bijvoorbeeld het onderpand zijn waar de lening op rust, of het inkomen in verhouding tot het te lenen bedrag.

Ze verdienen toch een aantal procenten per jaar over uw hypotheek, ze noemen dit vaak de risicofactoren waarbij men kijkt naar uw inkomen, onderpand en persoonlijke gegevens.