Hypotheek in Zwitserse Franken

Zowel het voordeel van een zeer lage rente als een stabiel bankensysteem genieten? Indien u zekerheid en lage kosten wenst is het tijd om te onderzoeken of een Zwitserse franken hypotheek iets is voor u. De zeer lage rentestand maakt het aantrekkelijk om te financieren in Zwitserland.

In tijden van economische onrust, vluchten beleggers wereldwijd naar de Zwitserse Frank als stabiele munt. In tegenstelling tot de meeste landen in de EU, heeft Zwitserland een begrotingsoverschot, een goed georganiseerde economie en een stabiel politiek klimaat. De vraag naar de munt blijft hoog, met een hoge waarde (wisselkoers) tot gevolg. De Zwitserse Nationale Bank houdt de rente zeer laag (3 maands Libor is praktisch 0% !) om te voorkomen dat de vraag nog groter wordt en de Zwitserse export wordt geschaad. Het is daarom de verwachting dat de rente in Zwitserland voor de langere termijn zeer laag zal blijven.

Hypotheek in Zwitserse Franken

Een CHF hypotheek is mogelijk via een Nederlandse bank of via een buitenlandse bank. De voorwaarden lopen uiteen en ook de opslagen op de Liborrente zijn anders. In alle gevallen is een hypotheek in Zwitserse Franken geen standaardproduct van een bank, maar een maatwerkoplossing, met de daarbij behorende voorwaarden. Aspecten die in overweging moeten worden genomen zijn: het valutarisico (uw oorspronkelijke schuld in euro’s kan groter worden of kleiner), het inbrengen van eigen geld als onderpand en uw totale financiële situatie.

Waar is de CHF hypotheek voor geschikt?

U kunt overwegen een hypotheek in Zwitserse Franken af te sluiten voor:

  • Uw eigen woning in Nederland;
  • Uw bedrijfspand;
  • Portefeuille met beleggingspanden;
  • Uw tweede woning in het buitenland.

Voor alle situaties gelden specifieke voorwaarden, afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Financiering in Zwitserland:

Indien u in Zwitserland een (tweede) woning financiert naar Zwitsers recht vestigt u een hypothecaire schuld door middel van een Schuldbrief, met meer flexibiliteit en mogelijkheden dan een Nederlandse hypotheek. Samen met onze partners in Zwitserland kunnen wij u helpen met wet en regelgeving.

Fiscaliteit:

In Nederland kunt u de hypotheekrente van uw tweede woning niet aftrekken. Tevens vormt de waarde van uw tweede woning wel bezit / vermogen in box 3. De hypotheek op uw onroerend goed in het buitenland kunt u salderen met het bezit binnen de fiscale kaders. Deze rente is voor de Zwitserse inkomstenbelasting aftrekbaar. Waarbij er twee regimes zijn.

Huurinkomsten uit de tweede woning:

Als u het huis in Zwitserland verhuurt en huurinkomsten genereert, kunt u de betaalde hypothecaire rente aftrekken van de huurinkomsten.

Geen huurinkomsten uit de tweede woning:

Als u de woning niet verhuurt, is de hypothecaire rente aftrekbaar van de Eigenmietwert. Dit Eigenmietwert bedrag is inkomen waarover u inkomstenbelasting moet afdragen. De hoogte van de Eigenmietwert verschilt per kantons en is een percentage van de marktwaarde. Er zijn nog vele fiscale en juridische zaken waar u rekening mee dient te houden bij het kopen van een (tweede) woning in Zwitserland. Laat u goed voorlichten over deze zaken, wij kunnen u een deel op weg helpen en in contact brengen met de specialisten voor deze regio.