Veel mensen dromen van een eigen woning. Wie een huis wil kopen of bouwen heeft meestal een hypothecaire lening nodig. Voor de meeste mensen is het afsluiten van een hypothecaire lening een bijzonder grote stap. Je goed (laten) informeren is de boodschap. Dit kan je op termijn heel wat geld besparen en zo vermijd je ook onaangename verrassingen. Hieronder vind je enkele nuttige tips om een hypothecaire lening aan te vragen!

Vergelijk rentevoeten

Tussen banken is er een onderlinge concurrentie om leningen binnen te halen van de consument. Het loont dus zeker de moeite om de tarieven van de hypothecaire lening van verschillende kredietinstellingen met elkaar te vergelijken. Let er wel op dat je geen appelen met peren gaat vergelijken. Niet enkel de rentevoet op zich is belangrijk, kijk ook naar het totale bedrag dat afbetaald moet worden (kapitaal + rente).

Bepaal op welke termijn je wil lenen

De termijn van een hypothecaire lening kan variëren van 10 tot 40 jaar. Vroeger was de keuze voor een lening op 20 jaar vrij populair maar door de stijgende prijzen op de vastgoedmarkt van de voorbije jaren werd het bijna onmogelijk om op die manier nog een hypothecaire lening af te sluiten. Daarom bieden verschillende banken nu de mogelijkheid om een lening terug te betalen op 30 jaar (in sommige gevallen zelfs 40 jaar).

Bereken je leencapaciteit

Voordat je iets koopt, bepaal met de hulp van de bank hoeveel je kan lenen! Je kan ook altijd op het internet een simulatie doen, op die manier krijg je een idee over hoeveel geld je kan beschikken. Je mag stellen dat de maandelijkse afbetaling van je hypothecair krediet niet meer mag bedragen dan 1/3de van het inkomen. De voorwaarden voor een hypothecair krediet die je krijgt bij de bank hangen ook af van persoonlijke factoren zoals leeftijd, financiële draagkracht, inkomen, …

Hou rekening met de kosten

Als je een hypothecaire lening afsluit, hou je best ook rekening met een aantal bijkomende kosten:

 • kosten voor de akte van de aankoop van de woning of grond en kosten voor de akte van de hypothecair lening
 • schattingskosten
 • dossierkosten
 • levensverzekering
 • schuldsaldoverzekering

Vergelijk de verschillende formules

Er zijn enorm veel mogelijkheden om een hypothecaire lening af te betalen. Je hebt de keuze uit een vaste of variabele rentevoet, je kan kiezen om maandelijks een vast bedrag af te lossen of bijvoorbeeld enkel rente te betalen en het kapitaal pas op het einde van de looptijd terug te betalen. Een vaste rentevoet is over het algemeen hoger dan een variabele rentevoet omdat er hier minder risico is. Je goed informeren voor je een lening afsluit is de boodschap!

Overweeg een hypothecaire volmacht

Hierbij geef je toestemming om een hypotheek te nemen wanneer dit in de toekomst nodig zou zijn. Op die manier kan je in het begin besparen op de kosten van de notarisakte voor de hypothecaire lening. Banken lopen hierdoor wel meer risico en zullen dus niet snel geneigd zijn dit af te sluiten als ze je persoonlijke situatie niet kennen.

Klant is koning … ook bij de bank!

Wanneer je dringend geld nodig hebt en een hypothecaire lening wil afsluiten, zal de bank ook rekening houden met andere zaken zoals je klantengetrouwheid, spaargeld, beleggingen, verzekeringen, … Vraag dus zeker aan je bank om je een zo gunstig mogelijk tarief voor te stellen als je ook voor andere zaken klant bent!

Begint het bij jou ook te kriebelen wanneer je nadenkt over het bouwen van je eigen huis? Dan ben je niet de enige die deze droom koestert. Het is niet onmogelijk en met de juiste tips en tricks gaat het je zeker lukken. Het kost nogal wat tijd, want het is niet alleen het ontwerp van je huis maar ook het tuinontwerp, de inrichting en natuurlijk de plek waar je gaat wonen die belangrijk zijn.

1. Financiële middelen voor de bouw van je eigen huis

Helaas maar waar, een eigen huis bouwen kost geld. Het is niet alleen de grond die je moet kopen, maar het huis zal ontworpen en gebouwd moeten worden. Een architect en aannemer zijn bijna onmisbaar. De eerste stap die je zult zetten, mits je financiering nodig hebt, is de aanvraag voor een hypotheek.

2. De grond kopen

Als het goed is heb je de financiering rond gekregen en zal je dit geld uit kunnen gaan geven. Voor het regelen van de financiering heb je al besloten welk stuk grond je wil bemachtigen. Bedenk voordat je de financiering regelt en de aankoop doet of de grond bebouwd mag worden. Vraag hiervoor het bestemmingsplan van de grond op. Is er namelijk geen woongebied in het bestemmingsplan opgenomen dan kan het zijn dat er niet op gebouwd mag worden. Nu zul je ervoor moeten zorgen dat je een bouwvergunning krijgt.

3. Het ontwerp van je nieuwe woning

De grond is gekocht en de woning kan gebouwd worden. Dat gaat alleen niet zo snel, want je zult eerst moeten weten hoe het huis eruit komt te zien. Tijd voor het ontwerp. Tot in de details kun je bepalen hoe je huis eruit moet komen te zien. Dat klinkt natuurlijk enorm gaaf, maar brengt ook veel taken met zich mee. Wil je specifieke deurklinken of heb je een mooie tegel in gedachten, de kleinste details kunnen bepaald worden. Denk dus goed na voordat je beslissing neemt. Weet je inmiddels wat je wensen en dromen zijn, ga dan op zoek naar een architect die je kan helpen je droomhuis te verwezenlijken. Ben kieskeurig en ga in gesprek met meerdere architecten. Bekijk het portfolio en probeer te doorgronden hoe de architect werkt. Eenmaal in het proces wordt het namelijk lastig om nog te veranderen van architect, maar de architect moet tijdens het project wel kunnen wijzigen van strategie. Het is nu eenmaal zo dat je vooraf niet alle details exact goed hebt ingecalculeerd.

4. De bouw van je nieuwe woning

Je ontwerp van het huis is rond, de grond ligt er klaar voor en nu kan de bouw starten. Toch is het hierbij weer belangrijk om iemand in de arm te nemen, namelijk de aannemer. Hetzelfde geldt voor de aannemer als de architect. Kies iemand uit waarmee je een klik hebt, maar vooral waar je van denkt dat de klus geklaard kan worden. Vraag dus wat voor projecten de aannemer al gedaan heeft. Een andere tip; vraag je architect of hij/zij goede aannemers kent.

gedragscode hypothecaire leningen

 

Banken vertrouwen hun eigen klanten ook niet altijd.

Door de aanhoudende krediet en coronacrisis, hadden de banken het vertrouwen in elkaar verloren, de volgende stap is dat ze ook hun klanten niet meer normaal behandelen, als klant wordt je tegenwoordig eerst leuk binnengehaald. Dan gaan ze je scannen totdat ze alles van je weten.

Vergissing van de bank?

Het is natuurlijk wel te begrijpen dan banken voorzichtig moeten zijn als het gaat om kredietverstrekking, om problemen later te kunnen voorkomen. Toch begint het een beetje te lijken op een farce als het zo doorgaat. Laat een bank dan eerlijk zijn en melden dat ze eigenlijk niet zoveel kapitaal meer hebben en er voorzichtiger mee zijn geworden, achterdochtig is misschien nog het beste woord. Ook zijn banken natuurlijk weer afhankelijk in hun beoordeling van anderen en voornamelijk het AFM.

Wat is er aan te doen?

Men zou zich kunnen afvragen wat aan deze situatie te doen is. In feiten is de oplossing net zo omstreden als eenvoudig. Laat banken dat doen waar ze voor bedoeld zijn. Namelijk geld uitlenen, en laten we wel eerlijk blijven daar verdienen ze echt behoorlijk aan hoor, medelijden is hier niet nodig als u zich bedenkt dat zijn kapitaal kunnen aantrekken voor een schamele 2% dan kunt u vlot uitrekenen hoeveel ze aan uw hypotheek of persoonlijke lening verdienen.

Leningen en risicofactoren

Als u of iemand anders een lening wilt aangaan met een financiële partij, zoals een bank zal deze bekijken in hoeverre zij risico lopen m.b.t. het terugbetalen van de lening. Hierbij spelen de zogenaamde risicofactoren een grote rol.

Een risicofactor kan bijvoorbeeld het onderpand zijn waar de lening op rust, of het inkomen in verhouding tot het te lenen bedrag.

Ze verdienen toch een aantal procenten per jaar over uw hypotheek, ze noemen dit vaak de risicofactoren waarbij men kijkt naar uw inkomen, onderpand en persoonlijke gegevens.

Verhuizen is een grote klus. Je wilt er zo snel mogelijk van af zijn. Dat betekent huis snel verkopen en weg zijn. Daarna moet je nog intrekken in je nieuwe huis. Vaak voel je je dan niet gelijk thuis. Maar dat is dan ook meer dan logisch omdat je jaren in dat huis hebt doorgebracht. Met een aantal tips zorg je ervoor dat je je sneller thuis voelt in je nieuwe huis.

Opruimen

Als je bent verhuisd moet je natuurlijk al je spullen meenemen. Maar je gaat je natuurlijk niet thuis voelen in een huis vol met verhuisdozen. Mocht je er tijd voor hebben dan is het verstandig om de spullen uit de dozen gelijk in je huis op te ruimen. Als dat niet het geval is, dan moet je ervoor zorgen dat de dozen waaraan je nog niet bent toegekomen uit het zicht is van je leefruimte. Niemand wilt zitten in een ruimte vol met dozen. Zet ze dus uit het zicht of ruim ze op!

Dingen doen

Natuurlijk heb je oneindig veel herinneringen in je oude huis. Het is dus tijd om nieuwe te maken in je nieuwe huis. Zodat je er meer waarde aan gaat hechten. Vier bijvoorbeeld de komende verjaardagen en feestdagen allemaal thuis. Daarnaast kun je dan mensen uitnodigen en vervolgens je woning met trots presenteren. Het s dan leuk om de mening van andere mensen te horen.

Buurt verkennen

Naast een nieuw huis heb je ook een nieuwe buurt. Het is vaak fijn om te weten wat er in je buurt afspeelt. Ook is het leuk om kennis te maken met mensen uit de buurt. Je maakt dan vrienden en voelt je steeds geliefder in de buurt. Zo begin je je thuis te voelen.

Huis verkopen

Vaak is het ook zo dat het oude huis nog niet verkocht is, door een slechte huizenmarkt. Dat is vervelend omdat je je graag wilt focussen op je nieuwe huis. Gelukkig kun je met Bagro Vastgoed je huis in Nijmegen snel verkopen.  Doordat zij het huis van je overkopen, ben jij er ook niet meer verantwoordelijk voor. Dat is fijn, want je kunt je gaan focussen op je nieuwe woning. Zo heb je er geen zorgen meer over en kun je je gaan thuis voelen op een nieuwe plek.

Waarom verhuizen leuk is!

Een verhuizing is niet iets wat je dagelijks meemaakt. Het kost vaak erg veel werk en je bent vaak maanden bezig met de voorbereiding ervan. Toch kan verhuizen heel leuk zijn omdat je een heel nieuw avontuur aangaat. Iedereen denkt dat de voorbereiding alleen maar nadelen heeft, maar dat is niet zo! Het geeft veel voordelen en is zeker een leuke levenservaring. Mocht je in de knoop zitten dan kun je altijd de hulp van mensen om je heen inschakelen.

Voorbereiding

Voordat je gaat verhuizen moet je natuurlijk ook voorbereidingen treffen. Zo is de verhuizing een goede reden om al je spullen te ordenen en op te ruimen. Vaak kom je dingen tegen waarvan je niet meer wist dat je ze had. Als je je huis eenmaal opgeruimd hebt dan kun je beginnen met het verkoopklaar maken van je huis. Met een verkoopklaar huis zorg je ervoor dat je bezichtigingen een groter succes worden en de verkoop van je huis ook.

Winkelen

Doordat je gaat verhuizen naar een nieuw huis, heb je ook een nieuw interieur nodig. Het is de ideale kans om nieuw meubilair te kopen. Gelukkig zijn de woonboulevards in Nederland 7 dagen per week open en is er dus altijd wel een geschikte dag om op zoek te gaan naar nieuw meubilair. Zodat je kunt inslaan voor een nieuw interieur en meubels.

Het avontuur

Verder is verhuizen ook een avontuur wat je in je leven moet beleven. Tijdens het verhuizen maak je andere dingen mee dan gewoon in je dagelijks leven. Het is een echt avontuur. Je komt oneindig veel obstakels tegen. Door die obstakels te overwinnen word je ook in je dagelijks leven geholpen. Verder is de verhuizing naar een andere stad of dorp ook de kans om nieuwe vrienden te maken en nieuwe dingen te proberen. Het verandert dus heel je leven!

Ook verhuizen?

Na het lezen van dit artikel ben je natuurlijk ook overtuigd om te gaan verhuizen. Dat is ook niet gek want wie wilt het avontuur nou niet aangaan. Het is belangrijk dat je wel de nodige hulp inschakelt bij het verhuizen. Bijvoorbeeld van de Huizenbemiddelaar Zundert dat is een makelaar die helpt bij het kopen en verkopen van huizen. Dat maakt het verhuizen een stuk makkelijker.

Heb je een nieuwe woning op het oog en heb je een bod uitgebracht bij de verkopende makelaar in Roosendaal wat hoogstwaarschijnlijk wel geaccepteerd zal worden, dan zul je op korte termijn ook een hypotheek moeten gaan afsluiten. Weet je niet wat er komt kijken bij het afsluiten van een hypotheek. Dan is het verstandig om een hypotheekadviseur hiervoor in de arm te nemen. Dit hoeft uiteraard niet, maar het bespaard je wel behoorlijk wat tijd en hoofdpijn.

Hoeveel geld kun jij krijgen?

Voordat je een huis gaat kopen, is het wel zo fijn om te weten hoeveel geld je daadwerkelijk kunt krijgen alvorens je een bod op de woning uitbrengt. Er zijn voldoende sites waarop je kunt berekenen hoeveel hypotheek je ongeveer kan krijgen. Een hypotheekadviseur kan dit echter wel wat scherper krijgen. De hypotheek is namelijk ook afhankelijk van enkele factoren. Denk hierbij onder andere aan de inkomsten en uitgaven van de afgelopen periode. Vaak is dit van een jaar of drie, maar ook het spaargeld wat je momenteel hebt. Daarnaast speelt ook de waarde van de woning en huidige hypotheekrente een belangrijke rol in hoe hoog de hypotheek zal uitvallen.

Aanvragen van de hypotheek

Weet je eenmaal wat meer over het huis in Roosendaal dat je wilt gaan kopen. Dan wordt het nu echt tijd om de hypotheek te gaan afsluiten. Dit kun je doen door zelf contact te leggen met de partij die je hypotheek zal gaan verstrekken. Zie je het niet zitten om dit zelf allemaal te doen, dan kun je ook hiervoor een hypotheekadviseur inschakelen. Het inschakelen hiervan is uiteraard niet verplicht, maar vooral om jezelf wat gemakkelijker te maken. Daarbij kan een adviseur ook het nodige advies geven, waardoor je zelf niet overal in hoeft te gaan verdiepen. Dit is vaak tevens ook de reden waarom men een hypotheekadviseur inschakelt bij het aanvragen van de hypotheek. Er komen namelijk wat zaken bij kijken waar de meeste mensen geen wat verstand van hebben. Dan is het erg fijn om bepaalde expertise in huis te hebben.

Hieronder vindt u daarom enkele handige tips die u kunt gebruiken bij het kiezen van uw hypotheek:

 • Tip 1: Vergelijk, vergelijk en vergelijk
  Er bestaan grote verschillen tussen de aanbiedingen van de verschillende hypotheekverstrekkers. Zorg daarom dat u goed op de hoogte bent van alle mogelijkheden. De makkelijkste manier is om vrijblijvend offertes aan te vragen bij alle interessante aanbieders, deze kunt u dan op uw gemak vergelijken.
 • Tip 2: Onderhandel, onderhandel, onderhandel
  Het rentetarief dat de bank biedt, is in veel gevallen onderhandelbaar. Kijk voor je het gesprek ingaat eens wat de tarieven bij andere aanbieders zijn. Betaal ook niet klakkeloos dat procentje afsluitprovisie.
 • Tip 3: Pas op met ‘gratis’ of ‘onafhankelijk’ advies
  Wees op je hoede als een hypotheekbemiddelaar zichzelf ‘onafhankelijk’ of ‘gratis’ noemt. Ook hij wil graag een goed belegde boterham, dus in veel gevallen zal hij jouw hypotheek onderbrengen bij de bank waar hij de meeste provisie ontvangt.
 • Tip 4: Laat je topopslag vervallen
  Is je hypotheek een tophypotheek? Dan kun je, zodra je woning voldoende in waarde is gestegen, de bank verzoeken de topopslag te laten vervallen. Agendeer dus voor jezelf dat je dit van tijd tot tijd bekijkt!
 • Tip 5: Negeer misleidende reclame
  Bekende Nederlanders, gratis Dvd-spelers en onwaarschijnlijk lage maandlasten: hypotheekaanbieders trekken alles uit de kast om je aandacht te trekken. Maar die advertenties en tv-spotjes zijn vaak sterk misleidend. De kredietverstrekker spiegelt je een goedkope hypotheek voor, maar dwingt je vervolgens ook tot kostbare, onnodige verzekeringen. Je bent dan in de praktijk veel duurder uit.
 • Tip 6: Zorg voor fiscale optimalisering
  Ben je getrouwd of woon je samen, dan mag je zelf kiezen wie welk deel van de hypotheekrente opgeeft bij de belastingaangifte. Bereken dus goed wat voor jullie de gunstigste verhouding is. Vraag ook een loonbeschikking aan, zodat je maandelijks een voorschot op je renteaftrek krijgt uitgekeerd.

Zorg voor voldoende hypotheekoffertes

U bent vast en zeker ook het overzicht kwijt. Bijna iedere hypotheekaanbieder beweert tegenwoordig de voordeligste hypotheek te hebben. Of een hypotheek voor u voordelig is hangt echter voor een groot deel af van uw persoonlijke (financiële) situatie. Eigenlijk is er maar één goede manier om toch een verstandige en weloverwogen keuze te kunnen maken: neem zelf de proef op de som.

Bij het grootste deel van de hypotheekaanbieders kunt u geheel vrijblijvend een offerte aanvragen. Na het invullen van uw gegevens ontvangt u de offerte doorgaans binnen enkele dagen thuis. Dit verplicht u verder tot niets! Voor u een kleine moeite die u erg veel tijd en geld kan besparen!

Welke hypotheek past nu bij u?

hypotheekadviseurBij het kopen van een huis moet u altijd veel keuzes maken. De keuze voor een hypotheek is natuurlijk erg belangrijk.
Nadat u hebt nagedacht over de hypotheekvorm, de rentevaste periode, de looptijd en het al dan niet inbrengen van eigen geld, heeft u nog één beslissing te maken: Welk hypotheekproduct van alle verschillende hypotheekverstrekkers is nu het beste?

In Nederland zijn er veel hypotheekverstrekkers waarvan de voorwaarden sterk verschillen. Het is daarom belangrijk om u goed te laten informeren over alle mogelijkheden dat kunt u veel geld besparen!

Gelukkig is bijna iedere hypotheekverstrekker bereid om geheel vrijblijvend een offerte op maat te maken, maak hier gebruik van! Om het u makkelijk te maken hebben we hier alle bekende aanbieders voor u op een rijtje gezet.

Zodra u meerdere offertes heeft aangevraagd kunt u deze rustig gaan vergelijken. Naast het rentepercentage zijn er meer aspecten die u mee moet laten wegen in uw keuze:

 • Afsluitprovisie
  Op het moment van afsluiten betaalt u éénmalig afsluitprovisie. De hoogte daarvan kan per hypotheekverstrekker variëren van 0.5% tot 1.5%.
  Voor de afsluitprovisie geldt dat u maximaal 1,5% van de hypotheekwaarde tot een maximum van € 3.630 mag aftrekken. Het restant is echter wel in latere jaren aftrekbaar.
 • Overlijdensrisicoverzekering
  Afhankelijk van de hypotheekvorm, de vereisten van de hypotheekverstrekker en uw eigen voorkeuren kunt u ook een zogenaamde overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dit is vooral van belang indien u samenwoont of gehuwd bent.
  Bij overlijden wordt dan namelijk een bedrag uit gekeerd, waarmee de hypotheek gedeeltelijk of geheel afgelost wordt. Daardoor wordt voorkomen dat de achterblijvende partner in financiële problemen raakt.
 • Voorwaarden m.b.t. verhogen hypotheekbedrag
  – Is een hogere hypothecaire inschrijving mogelijk?
  – Wat is de minimale heropname?
  – Wat zijn de kosten van heropname?
  – Wat is de maximale tweede hypotheek?
  – Is er een renteopslag voor een tweede hypotheek?
 • Voorwaarden m.b.t. versneld aflossen
  – Hoelang van tevoren moet een extra aflossing worden aangekondigd?
  – Hoeveel kan per jaar extra boetevrij worden afgelost?
  – Wat is het minimum bedrag van een extra aflossing?
  – Hoe wordt een eventuele boeterente berekend?
woningontruiming

Verhuizen naar een nieuwe woning is een hele klus. Het gaat vaak niet alleen om het verhuizen van alle spullen, maar daarnaast ook nog eens om het opruimen en schoonmaken van de oude woning. Eigenlijk van de nieuwe woning voordat je erin gaat wonen en de oude woning als je deze verlaat. Het kan allemaal wat teveel worden. Helemaal als er weinig hulp is of wanneer je weinig tijd hebt. Het is dan goed om een bedrijf in te schakelen voor de woningontruiming. Ze kunnen het hele huis leeghalen en alles wat je niet mee wilt nemen gooien ze voor je weg. Daarnaast zorgen ze voor een schone oplevering van het oude huis. Wel zo netjes voor de volgende bewoners.

Soepel verhuizen.

Het verhuizen begint bij het inpakken van de dozen en het uit elkaar halen van de meubels. Gaandeweg ontdek je welke spullen eigenlijk niet mee hoeven naar het nieuwe huis. Soms kunnen meubels te groot zijn of passen ze niet bij het nieuwe interieur. Het is dan goed om ze op marktplaats.nl te zetten of weg te geven. Als niemand ze wil hebben dan zullen ze naar de stort moeten gaan. Als je zelf de verhuizing gaat doen dan is het belangrijk om een goed team te hebben. Vraag vrienden en familie om je te helpen.

Alles slim inpakken.

Op het moment dat er spullen in een doos gaan is het belangrijk om erop te zetten wat erin zit. Schrijf daarnaast ook de nieuwe locatie op in het nieuwe huis. Wanneer de dozen uit de verhuiswagen komen kunnen ze rechtstreeks naar de juiste plek. Uitladen om het uitladen lijkt snel te gaan. Uiteindelijk heb je echter iedere doos meerdere keren in de hand en kost het nog veel tijd. Het is beter om dit te voorkomen.

bullet krediet

Een bullet krediet biedt u de mogelijkheid om een relatief dure woning aan te schaffen, zonder daarbij direct uw reserves aan te spreken of al over een hoog inkomen te beschikken. Dat klinkt misschien vreemd, maar het heeft te maken met het feit dat u veel van de kosten door kunt schuiven naar de toekomst. Een bullet krediet is wat dat betreft heel interessant wanneer u de financiële middelen beschikbaar heeft, maar ze nog niet in wilt zetten, of ze verwacht te gaan krijgen.

Wat is een bullet krediet?

Een bullet krediet is een hypothecaire lening, waarop u tijdens de looptijd nog niet aflost. Vanaf het moment dat u de lening afsluit, tot op het moment dat deze ten einde loopt, betaalt u maandelijks alleen de rente. Zo liggen de maandelijkse kosten van een bullet krediet relatief laag en heeft u de mogelijkheid om de maandlasten te minimaliseren. Het is een vorm van een hypothecair krediet die over het algemeen gebruikt wordt door mensen die een inkomensstijging verwachten, of het huidige kapitaal zo voordelig mogelijk in willen zetten.

Wat kunt u er mee doen?

Een bullet krediet biedt u de mogelijkheid om uw huidige reserves te sparen en aan de andere kant toch een mooie woning aan te kunnen schaffen. Dat heeft te maken met het feit dat u een hypothecaire lening afsluit waarover u alleen rente gaat betalen. Het bullet krediet biedt u wat dat betreft ook de mogelijkheid om een woning te kopen wanneer u nog niet over het benodigde kapitaal beschikt. Zo kunt u een woning kopen op basis van de verwachting dat u meer gaat verdienen, of er op termijn bijvoorbeeld een lijfrentepremie vrij zal komen.

Waarom een bullet krediet

Een bullet krediet biedt u de mogelijkheid om de aflossing van het krediet naar de toekomst te verschuiven. Dat is op zich natuurlijk al interessant, maar er speelt nog een ander voordeel mee. Zo kunt u er met behulp van het bullet krediet voor zorgen dat u maximaal kunt profiteren van de belastingaftrek. Omdat u alleen, maar rente betaalt en tijdens de looptijd nog geen aflossingen doet, blijft de schuld op een zeer hoog niveau. U betaalt relatief veel renten en kunt er op die manier voor zorgen dat u een hoop belastingvoordeel zal helpen, dankzij dit specifieke krediet.

Nadelen.

Uiteraard zitten er aan de andere kant ook enkele nadelen aan het bullet krediet. Zo dient u ervoor te zorgen dat u aan het eind van de looptijd over het totale bedrag beschikt om de hypotheek af te kunnen lossen. In het geval van een gegarandeerde uitkering door bijvoorbeeld een lijfrente is dat geen probleem, maar wanneer u zich baseert op een stijgend inkomen zou dat anders kunnen liggen. Het is wat dat betreft goed om te weten dat deze kredietvorm ook risico’s met zich meebrengt. Spreek dus altijd eerst met uw adviseur of de bank over het bullet krediet, voordat u besluit deze vorm te willen gebruiken.

Het Bureau Krediet Registratie (BKR), gevestigd in Tiel, houdt van elke persoon met een in Nederland afgesloten krediet een elektronisch dossier bij in het Centraal Krediet Inform. Wanneer je bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) bent geregistreerd, dan krijg je te maken met een BKR-vermelding. Je BKR-registratie blijft vijf jaar in het systeem staan en geldverstrekkers kunnen gedurende die tijd inzien wat jouw BKR-vermelding is. Er zijn verschillende soort vermeldingen en deze kunnen op den duur veranderen.

Om een hypotheek met BKR af te sluiten zul je eerst een aanvraag moeten indienen en vervolgens een BKR-toetsing moeten volgen. Op basis daarvan wordt bepaald of je een lening mag afsluiten te ja of te nee. Na verloop van tijd kan het gebeuren dat je een betalingsachterstand oploopt. Dit wordt geregistreerd en een negatieve BKR-vermelding zal volgen. Die vermelding wordt ook wel een codering genoemd.

Negatieve coderingen zijn onder te verdelen in twee soorten: de A-codering (de ‘A’ staat voor ‘achterstand’) en de H-codering (de ‘H’ staat voor ‘herstel’). Als je een betalingsachterstand hebt opgelopen, dan krijg je een A-codering. Lukt het je echter om deze achterstand in te halen, dan verandert de A-codering in een H-codering. Wel blijft de negatieve vermelding staan en zal het lastig worden om ergens geld te kunnen lenen, omdat geldverstrekkers vaak zo min mogelijk risico willen nemen.

Heb je nog nooit te maken gehad met betalingsachterstanden, dan is het vanzelfsprekend dat je een positieve BKR-vermelding hebt. Met deze vermelding kun je, mits je ook aan alle andere voorwaarden voldoet, gemakkelijk geld gaan lenen, terwijl dit met een negatieve BKR-vermelding stukken moeilijker gaat, maar nog niet onmogelijk. Vaak is dan wel het geval dat je lening iets duurder wordt.

Als je bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) in Tiel staat ingeschreven en je loopt een betalingsachterstand op, dan krijg je een negatieve BKR-registratie. Dit kan meerdere problemen tot gevolg hebben. Geldverstrekkers willen namelijk risico’s zoveel mogelijk vermijden en laten het daarom meestal na om mensen met een negatieve codering aan geld te helpen. Toch zijn er voor die mensen voldoende oplossingen.

Als je bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) in Tiel staat ingeschreven en je loopt een betalingsachterstand op, dan krijg je een negatieve BKR-registratie. Dit kan meerdere problemen tot gevolg hebben. Geldverstrekkers willen namelijk risico’s zoveel mogelijk vermijden en laten het daarom meestal na om mensen met een negatieve codering aan geld te helpen. Toch zijn er voor die mensen voldoende oplossingen.

Nog een oplossing zijn diverse instanties die gespecialiseerd zijn in het helpen van mensen met het aflossen van hun schulden. Het is aan te raden om naar zo’n instantie toe te gaan als je er zelf niet meer uit lijkt te komen. Dergelijke instanties geven meestal het advies om te stoppen met lenen en eerst te beginnen met aflossen. Dit vergt echter enige discipline. Het voordeel is dat je binnen onbepaalde tijd weer kunt beschikken over je eigen geld.

Al met al zijn er dus genoeg oplossingen. Het mag voor zich spreken dat je jouw problemen alleen kunt oplossen als jijzelf het voortouw neemt. In tijden van BKR-problemen is het namelijk handig om je te houden aan de meest logische oplossingen, zoals bezuinigen. Doe je dat niet, dan zullen je problemen zich opstapelen.