Wat is de belastingteruggave hypotheek?

belastingteruggave hypotheek

Voorlopige Teruggaaf (VT) is de maandelijkse teruggaaf van de belastingdienst. Uw werkgever of uitkeringsinstantie houdt belasting in op uw loon, uitkering of pensioen. In sommige gevallen houdt uw werkgever meer belasting in dan op grond van uw persoonlijke situatie zou moeten. U betaalt bijvoorbeeld minder inkomstenbelasting wanneer u recht heeft op bepaalde heffingskortingen of aftrekposten. U kunt het te veel betaalde bedrag achteraf terugkrijgen van de belastingdienst, maar u kunt er ook voor kiezen om elke maand een deel terug te krijgen via de voorlopige teruggaaf. Heeft u bijvoorbeeld een eigen huis met hypotheek of is uw partner kostwinnaar, dan heeft u recht op een voorlopige teruggaaf.

Is de hypotheekrente aftrekbaar?

De hypotheekrente is in principe aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. In hoeverre de hypotheekrente aftrekbaar is, hangt af van waarvoor u het geleende bedrag gebruikt:

 • voor aankoop, onderhoud en/of verbetering van de eigen woning: de hypotheekrente is volledig aftrekbaar, maar maximaal 30 jaar;
  voor andere doeleinden: de hypotheekrente is niet aftrekbaar.
 • In het eerste geval dient het te gaan om een woning die als hoofdverblijf dient.
 • In het laatste geval kunt u een bedrag ter grootte van de hypotheek in mindering brengen op uw vermogen dat in box 3 belast wordt. U leest hier verderop meer over, bij het onderdeel Beleggingsrekening.

uitzondering Als u de hypotheek heeft afgesloten voor 1 januari 2006 kunt u de rente toch aftrekken ook al heeft u de hypotheek niet gebruikt voor de aankoop, verbetering of het onderhoud van uw woning.

De hypotheekrente voor aankoop, onderhoud en/of verbetering van de eigen woning is vanaf 1 januari 2010 gedurende maximaal 30 jaar aftrekbaar:

 • de periode gaat in op het moment dat u over het geld van de hypotheek kunt beschikken. Meestal zal dat de passeer-datum van de hypotheekakte zijn.
 • voor bestaande hypotheken gaat de termijn in op 1 januari 2010;
 • als u de hypotheek verhoogt, gaat voor dat gedeelte weer een periode van 30 jaar in;
 • als u een nieuwe woning koopt, loopt de periode door;
 • als u de hypotheek tussentijds gedeeltelijk aflost, loopt de termijn voor een bedrag van de oorspronkelijke hypotheek door;
 • als u de hypotheek geheel aflost, stopt de periode van 30 jaar.

Vergelijking van geldverstrekkers op hypotheekrente.

Een vergelijking maken van hypotheken op rente van alle (50) geldverstrekkers kan via de website.