Veel mensen dromen van een eigen woning. Wie een huis wil kopen of bouwen heeft meestal een hypothecaire lening nodig. Voor de meeste mensen is het afsluiten van een hypothecaire lening een bijzonder grote stap. Je goed (laten) informeren is de boodschap. Dit kan je op termijn heel wat geld besparen en zo vermijd je ook onaangename verrassingen. Hieronder vind je enkele nuttige tips om een hypothecaire lening aan te vragen!

Vergelijk rentevoeten

Tussen banken is er een onderlinge concurrentie om leningen binnen te halen van de consument. Het loont dus zeker de moeite om de tarieven van de hypothecaire lening van verschillende kredietinstellingen met elkaar te vergelijken. Let er wel op dat je geen appelen met peren gaat vergelijken. Niet enkel de rentevoet op zich is belangrijk, kijk ook naar het totale bedrag dat afbetaald moet worden (kapitaal + rente).

Bepaal op welke termijn je wil lenen

De termijn van een hypothecaire lening kan variëren van 10 tot 40 jaar. Vroeger was de keuze voor een lening op 20 jaar vrij populair maar door de stijgende prijzen op de vastgoedmarkt van de voorbije jaren werd het bijna onmogelijk om op die manier nog een hypothecaire lening af te sluiten. Daarom bieden verschillende banken nu de mogelijkheid om een lening terug te betalen op 30 jaar (in sommige gevallen zelfs 40 jaar).

Bereken je leencapaciteit

Voordat je iets koopt, bepaal met de hulp van de bank hoeveel je kan lenen! Je kan ook altijd op het internet een simulatie doen, op die manier krijg je een idee over hoeveel geld je kan beschikken. Je mag stellen dat de maandelijkse afbetaling van je hypothecair krediet niet meer mag bedragen dan 1/3de van het inkomen. De voorwaarden voor een hypothecair krediet die je krijgt bij de bank hangen ook af van persoonlijke factoren zoals leeftijd, financiële draagkracht, inkomen, …

Hou rekening met de kosten

Als je een hypothecaire lening afsluit, hou je best ook rekening met een aantal bijkomende kosten:

  • kosten voor de akte van de aankoop van de woning of grond en kosten voor de akte van de hypothecair lening
  • schattingskosten
  • dossierkosten
  • levensverzekering
  • schuldsaldoverzekering

Vergelijk de verschillende formules

Er zijn enorm veel mogelijkheden om een hypothecaire lening af te betalen. Je hebt de keuze uit een vaste of variabele rentevoet, je kan kiezen om maandelijks een vast bedrag af te lossen of bijvoorbeeld enkel rente te betalen en het kapitaal pas op het einde van de looptijd terug te betalen. Een vaste rentevoet is over het algemeen hoger dan een variabele rentevoet omdat er hier minder risico is. Je goed informeren voor je een lening afsluit is de boodschap!

Overweeg een hypothecaire volmacht

Hierbij geef je toestemming om een hypotheek te nemen wanneer dit in de toekomst nodig zou zijn. Op die manier kan je in het begin besparen op de kosten van de notarisakte voor de hypothecaire lening. Banken lopen hierdoor wel meer risico en zullen dus niet snel geneigd zijn dit af te sluiten als ze je persoonlijke situatie niet kennen.

Klant is koning … ook bij de bank!

Wanneer je dringend geld nodig hebt en een hypothecaire lening wil afsluiten, zal de bank ook rekening houden met andere zaken zoals je klantengetrouwheid, spaargeld, beleggingen, verzekeringen, … Vraag dus zeker aan je bank om je een zo gunstig mogelijk tarief voor te stellen als je ook voor andere zaken klant bent!